WILLCO - Portland's Premier Painting & Remodeling Contractor

1909 Foursquare Remodel - Project Completed!

June 25, 2018
Tagged: Design-Build

WILLCO recently finished an extensive remodel and painting project on this beautiful 1909 Foursquare home in the historic Mt Tabor neighborhood. We worked closely with the owners to preserve the home’s character while updating the look and utility. WILLCO was proud to present the completed work for onlookers participating in the AHC’s Old House Revival Tour this year.

The kitchen came with the biggest set of obstacles. The existing space was disjointed, cramped, and overdue for an update. WILLCO’s design team first worked with the clients to reorganize their layout to improve the kitchen’s efficiency and give it a more open and welcoming feel. By capturing space from an underutilized mudroom and relocating the access door to the garden, we were able to incorporate much needed secondary storage as well as a cozy breakfast nook. In order to maximize storage without sacrificing natural light, floor to ceiling pantry built-ins were installed on an interior wall, adjacent to the sink. Lastly, a small custom island provided additional working space as well as a natural area for visitors and family members to commune.

New wood floors were laid in both spaces to match existing flooring, and the entire downstairs was refinished with a warm medium brown stain. White linen shaker cabinets, a soft gray backsplash, and dark oil rubbed hardware kept things neutral but still interesting. A live edge walnut slab was sourced for the island to add some extra warmth and character.

Adjacent to the kitchen, WILLCO also remodeled the clients’ downstairs bath. A small fiberglass corner unit was removed and replaced with a full length custom tile shower. Subway tile with architectural trim was used in the shower, and a black and white hex installed on the floors. Trims and fixtures were selected with care to comfortably blend both traditional and contemporary.

.

To finish out the project, WILLCO refreshed the deck (before, pictured above) Existing double columns were wrapped with a traditional craftsman base, and a new, decorative railing was installed to meet code. Rotted boards were replaced along the porch’s skirt, and appropriate trims were added to match the existing architecture. In the backyard, WILLCO reinforced and painted the crumbling carriage house. New fencing, a grilling deck, and hot tub cover were built at the side yard that is now easily accessed from the kitchen--creating a comfortable and private oasis.