WILLCO - Portland's Premier Painting & Remodeling Contractor

Roberts Historic Kitchen Remodel - Project Complete!

June 30, 2017
Tagged: Remodeling

WILLCO recently completed this historic remodel in the Overlook neighborhood, which provides modern conveniences while staying true to the architectural character and art deco style of the home. We identified a layout that would maximize storage and functionality, while keeping within the footprint by opening the kitchen to the breakfast nook. The primary challenge in this project was to take a 1930s galley kitchen from the existing footprint, then make it feel bright and open. 

 

 

We demo’ d the entire kitchen to start with a blank slate. The original leaded glass windows were rebuilt in the same style, employing zinc rather than lead. We salvaged the existing trim and matched the rest to the architectural style of the home.  Most of the counter space in the original kitchen was out of the way and difficult to make use of. An arched partition wall between the kitchen and nook limited their kitchen’s usable space - interrupting flow and communication between the two. An existing structural beam was reinforced at the demolished partition wall. In the remodel, the original leaded glass door was reworked into a new cabinet, and the wide pointed arches above the sink and in the small corner unit were replicated. At the range, an 8” sliver of cabinet provided the only counter space on that side of the kitchen.

 

 

Repurposing the existing leaded cabinet door and windows offered the dual benefit of cost savings for our client while maintaining the home’s character. The original casings and trim were also reused. Proper planning in preconstruction meant we were able to add value to the remodel. Once the walls were opened up, we removed and replaced all the existing knob and tube wiring, optimized HVAC layout, provided more insulation, and better support for all framing.

 

 

Bright chrome hardware and light fixtures with clear art deco inspiration were selected to fit the rest of the art deco elements in the home. We replaced the traditional black and white checkered floor with a softer, eco-friendly gray and white checkered Marmoleum floor. For the cabinets, we chose a similar recessed panel door style as the original and painted them a clean yet warm white. The dark grey quartz counters contrast the white and complement the floors. This clean and neutral palate of greys and whites allowed the light green Celadon tile and wall color to shine. The end result is a bright, clean, and more open feeling kitchen.

 

 

Where the nook used to be, we’ve upgraded their original seating area to a built in bench that can more comfortably fit four with the addition of a table and two chairs. With the new built-in seating able to tuck up closer to the wall, we had plenty of room to add a furniture-like built-in opposite the bench as a coffee station and small appliance storage area. Where the corner furniture piece used to be, we’ve designed a hutch and reused the leaded door as the termination point of the kitchen cabinets.

 

 

Under cabinet lighting was added to further brighten the space and maximize function. The single handle pull-down faucet adds utility to the farmhouse sink.
The fish scale tiling over the stove provides contrast, texture, and a niche for further storage.

 

 

The result: a bright, airy space that increases function and blends into the existing character of the home.

We appreciate the Roberts family and their trust in us to create this period-sensitive kitchen in their historic 1930s home. 

 

WILLCO

Professional Performance.

Professional Results.